Hoogtenormering EN1729

De Europese norm EN1729 (2016) schrijft verschillende hoogtes van schoolmeubilair voor in functie van de individuele lichaamsafmetingen van de leerling. Binnen eenzelfde klas staan stoelen en banken die verschillend zijn in hoogte omdat ook de lichaamslengte van leerlingen uiteenlopend is. Met elke categorie stemt een bepaalde kleur en nummer overeen.
 

Hoogtetabel EN1729

Om het overzichtelijk te maken hebben wij een tabel ontwikkeld.
Bij alle stoelen en tafels refereren wij naar deze hoogtenormering.
In de tabel kun je eenvoudig zien welke hoogte meubilair bij welk kind past.





 

Stoelhoogte volgens EN1729

De hoogte van de stoel is gebaseerd op de leerling met de laagste knieholtehoogte binnen een maatgroep. Dit betekent dat in het horizontale zitconcept iedereen lager dan knieholtehoogte komt te zitten, met een sterke buiging in de heupen als gevolg.

Met een hogere opstelling van het meubilair zullen de benen naar beneden hellen. De voorste helft van de zitting is daarom ook naar voor geheld. Zelfs de leerling met de langste onderbenen zal nog steeds met het bekken hoger dan zijn knieën zitten (open heuphoek). Dit verschil is vooral duidelijk tijdens de voorwaarts gerichte lesactiviteiten zoals het schrijven en de gemengde activiteiten zoals het kijken en overschrijven van bord. Bij een open heuphoek is er wel een voetensteun aan de stoel en tafel nodig zodat studenten bij het passief achterwaarts zitten toch steun hebben. Deze hoogte bedraagt best 10 cm, aldus de norm.

⇒ bekijk hier alle stoelen
 

Tafelhoogte volgens EN1729

Om de hoogte van de schooltafel te bepalen vormt de leerling met de hoogste elleboog-zitvlakhoogte de referentie. Deze hoogte wordt opgeteld bij de eerder vernoemde zithoogte. Iedereen werkt dus op een tafel die hoger is dan zijn ellebogen. Dit wordt subjectief ook als meest comfortabel ervaren.

De focusafstand van de ogen is bij kinderen klein zodat ze een kleine leesafstand wensen. Een hoge tafel helpt daarbij. Op dit vlak is er geen verschil tussen het horizontaal zitten en zitten met een open heuphoek. De EN 1729 schrijft een hellend werkblad voor met een inclinatie tot 20°. Dit is gunstig om de buiging in de nek en in de rug tegen te gaan. Het werk wordt naar de ogen gebracht in plaats van omgekeerd. De schoolboeken worden omwille van dit principe ook best op een pennenzak geplaatst zodat ze nog iets meer rechtop staan.

⇒ bekijk hier alle tafels
 

<big>Klantenservice</big>

Klantenservice

Vragen of opmerkingen?
Neem contact met ons op!

+31 (0)72 511 2902

ma-vr: van 09:00 t/m 18:00
of mail naar: info@rybka.nl